Cilt Tipleri Nelerdir?

Her cilt farklı özelliklere ve ihtiyaçlara sahiptir. Kişinin yaşı, cinsiyeti ve cilt tipi ürün tercihi konusunda önemli unsurlardandır. Cilt tipleri kuru, normal, hassas, karma ve yağlı olarak ayrı kategorilere ayrılır. Bu cilt tiplerinin lekeli ve akneye eğilimli olarak ayrılan alt tipleri de mevcuttur.

Hassas Cilt Tipi:

Hassas cilt; sıcaklık, rüzgar, nem, UV ışınları gibi dış etkilerden çok kolay etkilenir. Hassas cilt, olumsuz dış etkenlere karşı hızlı tepki verir ve kızarıklık, gerginlik, kaşıntı ve kuruluk gibi belirtilerle kendini gösterir.

Hassas bir cilt yapısına sahipseniz, cilt bariyerinin devamlı güçlü kalmasını sağlamak için cilt hassasiyetleri için özel içeriklere sahip profesyonel bakım ürünlerden destek almanız gerekir.

Karma Cilt:

Karma cilt en yaygın görülen cilt tipidir. Karma cilt tipinde T bölgesi (alın, burun, çene) yağlı olup, U bölgesi (yanak, göz çevresi, çene altı) normalden kuruya dönüktür.

Karma cilt yapısı leke oluşumuna eğimlidir. Her iki bölgenin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek yapıda ürünler kullanıp, zaman zaman ayrı ürünler ile de cilt doğru bir şekilde beslenmelidir.

Yağlı Cilt:

Yağlı cilt, cildin aşırı sebum üretmesi sebebiyle oluşmaktadır. Cildin nem dengesinin doğru olmaması ve dış etkenlere karşı duvar oluşturma isteği sebumu fazla üretmesine sebep olur.

Yağlı cildin dışarıdan fark edilen özellikleri; yağlı ve parlak görülmesidir. Bazı cilt tiplerinde ise gözenekler daha geniş ve açık, bazılarında iste akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt sorunlarına neden olabilir.

Kuru Cilt:

Kuru cilt, su oranının normal değerlerin altına düşmesiyle oluşan cilt tipine denir. Kuru ciltler genellikle derinin pul pul dökülmesi, gergin ve kızarık görünümü ile kendini belli eder.

En düşük sebum oranına sahip olan kuru ciltler genellikle gergin görünüme sahiptir. Ciltte gerginliğin yanında dökülmeler ve pullanmalar da görülür. Özellikle kış aylarında çatlak oluşumuna zemin oluşturur.

Normal cilt:

Sebum oranı dengeli olan cilt tipi, normal cilt tipidir. Gözenek açıklıkları, cildin esnekliği, yağ oranı dengelidir. Normal cilt tipinin diğer cilt tiplerine göre daha sağlıklı ve aydınlık bir görünümü vardır.

Yeni nesil uv filtre ne demek?

Avrupa Birliğinin güncel regülasyon ve kurallarına göre belirlenen, octocrylene gibi eski nesil güneş filtrelerini içermeyen güneş filtrelerini ifade eder. Athenias güneş ürünlerinin tamamı yeni nesil filtre içermektedir.

UVA ve UVB ARASINDAKİFARK NEDİR?

UV ışınları, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının sadece %5'ini oluşturmakla birlikte çok da güçlüdürler. Birkaç çeşit UV ışını vardır. UVC ışınları çoğunlukla ozon tabakası tarafından engellenirken, UVA ve UVB ışınları dünyaya ulaşır ve cilde etki eder.
UVA: "AGEİNG" (YAŞLANMA) VEYA "ALLERGİE" (ALERJİ) ''NİN A'SI

Yıl boyu hatta bulutlu günlerde bile etkisini gösteren UVA ışınları dünya yüzeyine yansıyan ultraviyole ışınlarının %95'ini oluşturur. Bu inatçı ışınlar bulutlardan ve camlardan geçip epidermisten içeri sızabilmektedir.
Güneş yanığına neden olan UVB'nin aksine UVA ışınları her ne kadar ağrı yapmasa da zararsız da değildir. Cildin derinlerine nüfuz ederek dermisteki (cildin alt katmanı) hücrelere ulaşırlar. Bu ışınlar serbest radikaller üreterek uzun vadede cilt hasarlarına yol açabilirler

sfp nEDİR?

Doğanın ve yaşamın bir parçası olmak için, onunla dostluk ilişkisi kurmaya karar vermiş ve verecek olan tüm insanlara ilham olmayı amaçlayan bir serüven bu. Güneşle, doğayla, tüm insan ve canlılarla eşit, uyumlu ve kendiliğinden yaşamak mümkün. Daha doğru üretebilir, daha doğru tüketebiliriz. Tarihin bilinen ilk güneş tapınağından ilhamla ismini alan Athenias, güneşle beraber varoldu, yoğruldu, oluştu. Sun Friend Product, bu bilinçle geliştirildi ve üretildi.

Spf nedir?

Güneş Koruma Faktörlü anlamına gelen SPF, Sun Protection Factor teriminin ilk harflerinden oluşmaktadır. SPF harflerinin yanında belirtilen sayılar ise güneş altında kızarmadan ne kadar süre kalınabileceğini belirtir. Yani SPF güneşin ilk etkisi olan kızarıklık oluşumuna karşı güneş kreminin koruma gücünü belirtmeye yaramaktadır.

Güneş ışınlarının vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Ancak yeteri kadar dikkat edilmediğinde güneş ışınları istenmeyen zararlı etkilere sebep olmaktadır. Özellikle SPF özelliği bulunan kremlerin kullanılmaması ve düşük faktörlü kremlerin kullanılmaması ciltte lekelenmeden, cilt kanserine kadar yol açabilmektedir.
En büyük enerji kaynağı olan güneş değişik dalga boylarında ışık yayar görünen ışık ve UV ışınları dünyaya ulaşır. Dünyaya en çok ulaşan ışın UVA’nın vücutta bitirici etkisi olduğundan küçük yaşlarda ne kadar maruz kalınırsa o kadar zararlı etkisi artmaktadır. UVB ise, en zararlı ışın olup cilt dengesini veren pigmenti artan, bronzlaşmadan eğer fazla güneşte kalınırsa daha iyi sonuç verir. Hepimiz güneşten farklı derecelerde etkilenmekteyiz genetik yapımız, U.V ışın yaygınlığı çocukluktan maruz kalma gibi faktörler etkilenmeyi oluşturur.
SPF 15 ve 20 değerindeki güneş koruyucu ürünlerde koruma 1.5 saat, SPF30 ve 50 olan ürünlerde ise en fazla 2 saat koruma sağlamaktadır. SPF 30 Güneş Koruyucu ürünler %97, SPF 50 ise %98 oranında güneşten koruma sağlamaktadır. Güneş kremi cm²’ye 2 mg gelecek şekilde uygulanırsa daha etkili olmaktadır. Güneş koruyucu ürünlerde faktör arttıkça UVB ışığına karşı koruma çok az miktarda dağılırken faktör arttıkça UVA’ya karşı koruma orta etkidedir.
İdeal güneş koruyucular hem UVB hem de UVA‘ ya karşı koruma özelliği olması gerektiğinden yani geniş spektrumlu ürünler cildi korumada en az 30 ve üzeri faktörlü ürünler tercih edilmelidir. Böylece hem UVB hem de UVA ‘ya karşı koruma sağlanmış olacaktır.
Güneş karşı en büyük silahımız güneş koruyucu ürünlerdir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için en iyi ve sağlıklı yöntem güneş koruyucu ürünler kullanılmaktadır. Güneş koruyucular normal sağlıklı cildi korumanın yanında lekeli, akneli, kuru ciltler, alerjisi olanlar, çocuk, bebek ve hamileler için özellikle verilmektedir.

Güneş Kremi Çeşitleri Nelerdir?

Güneş kremi fiziksel, kimyasal ve hibrit olmak üzere 3 çeşide sahiptir. Filtre farkına dayanan koruyucu çeşitlerinin kendine özgü avantajları yer alır. 

Fiziksel koruyucuların özellikleri aşağıdaki gibidir:

İçeriğinde titanyum dioksit veya çinko dioksit gibi mineraller bulunur.

Cildin alt katmanına geçmeden UVA/UVB ışınlarını cildin üzerinden yansıtarak korur.

Sürüldüğü bölgede terleme ve diğer sıvı ile müdahale edildiğinde akma gözlemlenebilir. Bu nedenle, tam koruma için kısa süreli olarak yenilenmesi önerilir.

Cildin altına nüfus etmediği için gözeneklerde tıkanma oluşturmaz.

Eğer, hızlı bir şekilde güneşe çıkılacak ise pratik koruma için önerilebilir. 

Kimyasal koruyucu özellikli güneş kremlerinin avantajları aşağıdaki gibidir:

UVA/UVB ışınlarını yansıtan moleküller cilt altında emilerek işlev sağlar.

İçeriğinde, avobenzone, oxybenzone, benzophenone-3, diethylamino hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate gibi maddeler bulunur.

Cilt altında etki gösterdiği için en az 20-30 dakika öncesinde cilde sürülmesi gerekir.

Homojen yapısı sayesinde kolay dağılır, pürüzsüzlük hissi verir.

Bununla birlikte, hibrit olarak adlandırılan güneş kremlerinde; kimyasal olduğu gibi fiziksel koruyucu özellik gösteren maddeler yer alır. Formülasyon sırasındaki bu maddelerin eklenme oranı türünü belirlemede etkilidir.

Güneş Kremlerinde Koruma Faktörü SPF Nedir?

SPF; sun protection factor olarak kısaltılarak güneş koruma faktörü anlamına gelir. Bu faktör, sayısal olarak 15-50 arasında koruyuculuk etkisi gösterebilir. Sayı değeri ne kadar artarsa koruma da o kadar güçlenir. Güneş Kremi 30 SPF, 50 SPF faktör en çok tercih edilen koruyuculuktur.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Güneş kremi, güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce cilde uygulanmalıdır. Yüz ve vücuttaki tüm açık alanlara yeterli miktarda krem sürülmelidir. Özellikle terleme veya su teması sonrası güneş kremi kullanımı sıklıkla tekrarlanmalıdır.

Güneş Kremi Ne Zaman Sürülür?

Güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce cildinize uygulamanız önemlidir. Ayrıca, tekrarlanma sayısı kişinin temposuna bağlıdır.

Güneş Kremi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Cildi ışınlara karşı koruması, yıpranmayan bir cilt profili çizilmesine yardımcıdır. Özellikle genç yaşta düzenli kullanımlar ile yapılan çalışmalara göre 35-40 yaş arası dilimde 5 yaş daha genç görünümü sağladığı gözlemlenmiştir.

Güneş Kremi Kullanmamanın Zararları Nelerdir?

UVA/UVB ışınlar güçlü bir radyasyon yaydığı için cildin koruyucu bariyerine zarar verir. Cildin parlak, aydınlık, canlı ve sağlıklı görünümünü kaybetmesi ile sonuçlanır. Egzama, vitiligo, kızarıklık, cilt hassasiyeti, kırışıklık, ödem, iltihaplanma, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkarabilir.

Kimler Güneş Kremi Kullanmalıdır?

4 yaş altı çocuklar cilt pH'ına uygun ürün seçilebilirken her yaşta kullanımı gerekli bir üründür.

Yetişkinler Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Cilt tipi ve SPF oranına öncelik verilmesi gerekir. Ayrıca, ürün formülasyonunda cilde kişisel olarak alerji yapacak bir madde varsa başka ürün tercih edilmelidir. Marka önerisinden ziyade ihtiyacı karşılayan bir içerik kullanımı önde tutulabilir. Bitkisel içerikli ürünlerle besleyicilik ve onarım desteği sağlanabilir.

Çocuklar ve Bebekler İçin Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Cilt pH'ına uygun ürünler tercih edilmeli, içeriğinin sade olmasına ağırlık verilmesi avantaj sağlayabilir. Ciltleri yetişkinlere göre hassas olduğu için kimyasal içerikli koruyucular önerilmemektedir.

Güneş Kremlerinin İçinde Hangi Maddeler Bulunmamalı?

Kimyasal maddelerin formülasyondaki miktarları cilde zarar vermemesi açısından kritiktir. Uluslararası kurumlar tarafından belirlenen kullanım oranını geçmeyecek şekilde koyulması gerekir. Avobenzone, octocrylene, silika, acrylates/Dimethicone Copolymer, PEG-30 Dipolihidroksistearat olan kimyasal maddeler içeriklerde kullanım dozları önemlidir.

Kışın Güneş Kremi Kullanılmalı mı?

Yaz-kış güneş ışınlarına maruz kalındığı için her zaman kullanımı gerekir.

Güneş Kremi Faktörü Nasıl Seçilir?

Güneş kremi faktörü seçimi; cilt tipine, güneşe maruz kalınan süreye ve güneşin yoğunluğu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak daha açık tenli ve hassas bir cilde sahip olan kişiler yüksek faktörlü güneş kremleri tercih etmelidir. Özellikle yaz aylarında veya uzun süre güneş altında kalınacak aktivitelerde, SPF 30 veya daha yüksek faktörlü kremler önerilir. Ancak koyu tenli kişiler veya güneşe daha az maruz kalan aktivitelerde daha düşük faktörlü güneş kremleri de tercih edilebilir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise güneş kreminin düzenli aralıklarla kullanılması  gerektiğidir.

Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

 Cilt tipine uygun güneş kremi seçimi, cildinizin ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre belirlenmelidir. Farklı cilt tiplerine göre güneş kremi seçerken dikkate almanız gereken noktalar şunlardır:

Yağlı Ciltler

Yağlı bir cilde sahipseniz, yağsız ve hafif formüllere sahip güneş kremleri tercih etmelisiniz. Non-komedojenik (gözenekleri tıkamayan) ürünler, ciltteki yağlanmayı artırmadan güneş koruması sağlar.

Kuru Ciltler

 Kuru bir cilde sahipseniz, nemlendirici özelliklere sahip güneş kremleri seçmelisiniz. Yoğun nemlendirme sağlayan ve cildi besleyen formüller, cildinizin kurumasını önler ve koruyucu bir bariyer oluşturur.

 Hassas Ciltler

 Hassas bir cilde sahipseniz parfüm ve kimyasal katkı maddeleri içermeyen, hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş güneş kremleri tercih etmelisiniz. Cildi tahriş etmeyen ve güneşe karşı hassasiyeti azaltan formüller, cildinizi korurken irritasyon riskini azaltır.

Akne Eğilimli Ciltler

Akne eğilimli bir cildiniz varsa non-komedojenik ve yağsız güneş kremleri seçmelisiniz. Akneye neden olabilecek yağlı veya ağır formüllerden kaçınmalısınız. Ayrıca matlaştırıcı özelliklere sahip ürünlerle cildinizdeki parlamayı kontrol altına alabilirsiniz.

Renkli Ciltler

 Renkli bir cildiniz varsa cilt tonunu eşitleyen veya beyaz bir kalıntı bırakmayan güneş kremleri tercih etmelisiniz. Renkli güneş kremleri, cildinizi korurken aynı zamanda cilt tonunu dengeler ve cilt rengiyle uyumlu bir görünüm sağlar. Tüm bu önerileri dikkate alarak cilt tipinize en uygun güneş kremini seçebilirsiniz. Böylece cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilirsiniz.

Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Özellikle bu noktaları göz önünde bulundurarak doğru güneş kremi seçimi yapabilirsiniz.

SPF (Güneş Koruma Faktörü)

 Seçimi Güneş kremi alırken SPF seviyesine dikkat etmek önemlidir. Cilt tipinize ve güneşe maruz kalacağınız süreye göre uygun SPF seviyesini seçmelisiniz. Seçim aşamasında SPF 30 ve üzeri koruma sağlayan ürünler tercih edebilirsiniz.



UVA ve UVB Koruması

 Alacağınız güneş kreminin hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığından emin olmalısınız. Etikette "geniş spektrum" veya "broad spectrum" ibaresini arayarak her iki tür ışına karşı koruma sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Suya ve Tere Dayanıklılık

 Aktif bir yaşam tarzına sahipseniz veya su ile temas edecekseniz, suya ve terlemeye dayanıklı güneş kremleri seçebilirsiniz.

 Cilt Tipine Uygunluk

 Cilt tipine uygun bir güneş kremi seçmek oldukça önemlidir. Yağlı, kuru, hassas veya akneye eğilimli ciltler için özel olarak formüle edilmiş güneş kremlerini  tercih etmek, cildinizin ihtiyaçlarını karşılayacaktır.



Hipoalerjenik ve Parfümsüz Formül


 Hassas bir cilde sahipseniz, parfüm içermeyen ve hipoalerjenik güneş kremleri tercih edebilirsiniz. Bu tür kremler, cilt tahrişini ve alerji riskini azaltır.

 Tarih Geçmiş Ürünlerden Kaçının

 Güneş kremi alırken, son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.

Tarihi geçmiş veya uzun süre açık kalmış ürünlerin etkinliği azaldığı için bu ürünleri tercih etmemelisiniz.

 Dermatolojik Onay

Güvenilir markaların dermatolojik olarak test edilmiş ve onaylanmış güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Bu onaylar, seçtiğiniz güneş kremini cildinizde güvenle kullanabileceğinizi gösterir.

GÜNEŞ KREMİ KAÇ FAKTÖR OLMALI?

Güneş kremi faktörü, cilt tipinize ve güneşe maruz kalacağınız süreye bağlıdır. Genel olarak, SPF 30 veya daha yüksek koruma sağlayan güneş kremleri önerilir. Açık tenli ve hassas ciltlere sahip kişiler yüksek faktörlü ürünler tercih etmelidir.

GÜNEŞ KREMİ KAÇ SAAT KORUR?

Güneş kremi koruması, SPF seviyesine ve uygulama şekline bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle güneş kremi ilk uygulandığında yaklaşık 2 saat etkili olur. Terleme, suya girme veya havluyla silinme gibi durumlarda koruma azalır.

Güneş Kremi Neden Kullanılmalı?

Güneşten korunmak için harekete geçeceğiniz zamanlar, genellikle yaz aylarıdır. Bahar aylarından itibaren, güneş yüzünü göstermeye başlasa da etkisini zamanla artırır. Bu nedenle evden çıkmadan önce cilt bakım rutininizi güneş koruyucuları ile yeniden düzenlemeniz gereklidir. Güneş kremi faydaları oldukça olan bir üründür. Sizi zararlı ışınlardan koruyan, cildinize özel efektler katan, tercihen doğal içerikli olması gereken bir kalkan olarak düşünebilirsiniz. Mevsim geçişlerinde, güneş her zaman hem yararlı hem de zararlı olmayı bir arada götürmeyi başarmaktadır. Işınlar d vitamini için ne kadar faydalı olsa da cildinizin etkilendiğini unutmayınız. Kremleri kullanmak için sebepler, tercihinize göre değişebilir.



Cildinizi zararlı ışınlardan korur

SPF içerikli ve doğaldır

Nemlendirici ve aydınlatıcı özelliğiyle makyaj trendinin vazgeçilmezidir

 Cildi d vitamini etkisiyle besler

Güneşten oluşacak yaralara, yanıklara ve tahribatlara karşı önleyicidir

 Bakım rutinlerinin sevilen bir parçasıdır

 Yaz ayında dışarı çıkmayı kolaylaştırır

 Sağlığınızı korur

 Görünümünüze canlılık kazandırır

 Her cilt tipi için kullanıma açıktır



Çeşitli şekillerde cildinize önem veren, sizi besleyen ve yaz aylarınızı rahat geçirmenizi sağlayan 50 faktöre kadar çıkan koruyuculuk etkisiyle yaşamınızı kolaylaştırmaktadır. Her yaşa uygun olarak tasarlanan güneş kremlerini, tatil çantanıza ve bakımlarınıza mutlaka eklemelisiniz.

Aradığın Soruyu Burada Bulamadın mı?

Aradığın soruyu burada bulamadıysan aşağıdaki mail yolu ile sorularını iletebilirsin veya sorunu bize yollayabilir ve cevabını alabilirsin.

Bizimle İletişime Geç

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.